Kroppsfixering

Trött efter jaktens besvär och törstig i middagens hetta Ynglingen lade sig ned framstupa i gräset att dricka Lysten att släcka sin törst, med en ny törst blev han slagen: just som han drack, fick han se sin bild i det speglande vattnet, Lidelse grep honom då, men det väsen han älskar är vatten, icke en människogestalt som han tror. Orörlig och tjusad, blott av sin egen gestalt han stirrande låg där i timmar…. Strålande ögon två, sina egna, beundrar han lutad ….av sin skönhet förhäxad, åtrår lidelsefullt sig själv… Ur Narcissus av Ovidius

Arnold Schwarzenegger förknippar vi med brunbrända, svällande muskler, som alltid är starkare än fiendens. Pamela Anderson, Baywatch-stjärnan, har putande läppar, stora bröst, blont hår, och är alltid tillräckligt brun och smal för att visa upp sig i baddräkt. Är det skönhet? Laser, solarium, silikon, piller, gym och smalmat. Sitter lyckan i brösten, i den platta magen, i den solariebrända hyn, i det blonderade håret, i den kraftiga muskulaturen?

Tuppkammar används till läppar

"Svenska tuppar föds upp för att tjäna som råvara för läppförstoringar och antirynkkrämer, avslöjar programmet Kaliber i P 1.

Det är den röda tuppkammen man vill åt. Ur den utvinns hyaluronsyra, en fuktbevarande gel som kan användas till läppförstoringar och antirynkkrämer.

Tuppkammen innebär att fyllningen blir biologisk i stället för många andra som är syntetiska. Resultatet blir mjukare läppar, enligt de tjejer som Kaliber intervjuat."

DN 2011-10-16. Läs hela artikeln.

VECKOTIDNINGARNAS SKÖNHETSIDEAL

Inte bara filmstjärnor ger oss mallen för hur vi bör se ut. Lika ofta tittar supersmala, leende modeller ner på oss från reklampelarna med en uppfordrande blick, som verkar säga: ”Så här skall du se ut!” Och i veckotidningarna trängs bantningstipsen med råd om hur du snabbt får en platt mage och fasta lår. Massmedias fotomodeller och mannekänger har ofta ett undernärt utseende. Jämfört med 50-talets skönhetsdrottningar är viktskillnaden mycket stor. Undersökningar har visat att om viktminskningen procentuellt sett fortgår, som den gjort sedan 50-talet fram till idag, kommer modellerna snart att väga 0 kg. Veckotidningarnas färgstarka bilder på moderiktiga mannekänger är ofta justerade på olika sätt, för att kvinnan skall ”se så bra” ut som möjligt. Inte sällan har fotomodellernas ben gjorts längre och skönhetsfläckar har avlägsnats. Råd och tips om hur du snabbt får en muskulös mage, hur du snabbare blir av med kilona, och berättelser om kvinnor som förklarat krig mot sina kroppar, utgör fortfarande en betydande del av innehållet i veckotidningar för kvinnor och män. En marknadsförare har sagt att kvinnor ägnar halva sitt liv åt att banta. Undersökningar visar också att allt yngre flickor tänker på vad de äter och till och med bantar. 50% av alla tolvåringar har bantat någon gång. Förutom fetma är ålderdom en negativ egenskap i skönhetsvärlden. Åldrande mannekänger som t.ex. Isabella Rosselini, får sparken när rynkorna börjar synas i ansiktet. Enligt vissa bedömare håller dock trenden på att vända . Fler och fler modeföretag använder äldre modeller i sin marknadsföring. Om denna trend kommer att få ett ordentligt genomslag vet vi inte.

HENNES & MAURITZ OCH DET SMALA IDEALET

Det smala idealet har utsatts för mycket kritik. Många människor tar avstånd från denna syn på skönhet och menar att den ger upphov till ätstörningar hos kvinnor. Hennes & Mauritz tvingades under julkampanjen för underkläder 1997 byta ut sin modell för att hon, enligt kritikerna, såg ut som en svältande kvinna. Den debatt om ätstörningar, som flammade upp i samband med att hovet gick ut med prinsessan Victorias ätstörningar, hjälpte till att få Henne & Mauritz affischering för underkläder indragen.

 

SKÖNHETSIDEAL

I västerlandet anses det vara onormalt och fult att vara fet, menar sociologer, som har studerat vårt kvinnoideal. Att vara tjock tyder på dålig karaktär. I andra kulturer, som t.ex. Sydamerika och Afrika, är det tvärtom. Där tycker man att tjocka kvinnor är vackra och där förknippas fetma med rikedom och attraktionskraft. En smal människa leder tankarna till fattigdom och elände. Därför finns ätstörningar, anorexi och bulimi, nästan enbart i västländer.

ÄTSTÖRNING I HISTORISKT PERSPEKTIV

Ätstörning är ingenting som är nytt för vår tid, även om det är mycket vanligare nu. Studier har visat att anorexia går att spåra ända tillbaka till medeltiden. S:ta Wilgefortis hade ätstörningar och började, enligt legenden, att matvägra för att hennes pappa ville gifta bort henne mot hennes vilja. Legenden berättar också att hon bad till Gud om att få bli ful. S:ta Wilgefortis blev bönhörd. Svälten gav henne kraftig hårväxt i ansiktet och på kroppen. Catharina av Siena, som levde på 1300-talet, hade också ätstörningar. Tidigare har man trott att dessa båda kvinnors levnadssätt var ett uttryck för stark religiös tro. Numera har man andra teorier om varför de valde att svälta sig. De var djupt olyckliga människor, som reagerade på sin problematiska situation med självsvält.

ANOREXIA OCH BULIMI

Anorexia nervosa är latin och betyder nervös aptitlöshet. Det är en svårbehandlad sjukdom. De allra flesta blir dock friska även om det kan ta tid. Ofta vill den drabbade inte själv inse att hon är sjuk. Det hör till sjukdomen. I sjukdomsbilden ingår att anorektikern får en falsk självbild; hon kan inte längre uppfatta sin kropp på rätt sätt. Trots att hon kan vara smal så att benen syns, tycker hon att hon är ”tjockast i världen”. Anorektikern jämför sig hela tiden med sin omgivning och tävlar med sig själv om att bli smalast. Träning i stora doser och minimala portioner mat skall föra henne till målet, tror hon. Symptom på ätstörning är t.ex. stor viktminskning, rubbningar i menstruationscykeln och träningsfixering. Depressioner är ett vanligt förekommande inslag i anorektikerns vardag. Att exempelvis äta tillsammans med andra människor ger upphov till ångest. Svälten får drastiska konsekvenser för kroppen, t.ex. ökad hårväxt, yrsel, trötthet, blåmärken, ryggont, urkalkning av skelettet, förstoppning m.m. Blodbrist och rubbningar av hjärtrytmen är andra problem som uppstår hos anorektiker. Bulimi, som är ett grekiskt ord, betyder hungersjuka. Sjukdomen ger ofta skador på tändernas emalj p.g.a. att den sjuka spyr upp maten. Det är också vanligt med kaliumbrist. Kaliumbristen kan påverka hjärtat negativt. Matstrupen kan också fara illa av för många kräkningar.

ORSAKER TILL SJUKDOMARNA

Det går inte att hitta en orsak till sjukdomarna. De kan vara lika många som antalet drabbade. Vanliga förklaringar är dålig självkänsla, höga ambitioner, dåliga familjeförhållanden och samhällets kvinnoideal. Vetenskapen har ingen klar bild av hur anorexi och bulimi uppkommer eller varför. Inte heller är man säker på hur man bäst behandlar sjukdomarna. Vissa forskare tror, att det kan finnas genetiska anlag för ätstörning hos de drabbade. Är omständigheterna sedan ”riktiga” kan sjukdomen utvecklas.

MANLIG KROPPSFIXERING

I västerlandet förknippar vi män, som har muskler, med styrka, självförtroende och framgång. Inte alla har dessa värderingar, men tillräckligt många för att myten skall hållas vid liv. Många svenskar går på gym. Bland vissa unga killar kan önskan att få en större kropp bli så stark, att de börjar  äta dopingpreparat och bland idrottare är doping ett stort problem världen över. Driften att slå rekord, att vinna medaljer och stora segrar, har fått många idrottsmän och idrottskvinnor att ta olovliga preparat. Listan över alla dem, som fastnat i dopingkontroller och blivit avstängda från tävlande, kan göras mycket lång. Ben Johnson, Katrin Krabbe, Mats Wilander, Tomas Johansson, Petr Korda är exempel på idrottsmän, som har blivit avstängda eller fått böta. Vid VM på skidor 2001 fälldes det finska skidlandslaget för bloddoping. En idrottsman som åkt fast för doping kan dömas til avstängning. Fysiska kännetecken, som t.ex. kraftig hårväxt (kvinnor), snabb viktökning, stora bröst (män) och mörkare röst (kvinnor) avslöjar att en person brukar doping. Doping kan också ge upphov till flintskallighet. Andra kännetecken är psykiska förändringar hos den dopade. Humörsvängningar, depressioner och aggressivitet är vanligt förekommande. Den dopade blir fixerad vid sin kropp och vid sin träning. Allt annat kommer i skymundan. Dålig ekonomi är en annan konsekvens av dopinganvändning. Dopingpreparaten och kosttillskott, som missbrukaren också gärna använder, kostar mycket pengar.

GÖR PLASTIKKIRURGI OSS VACKRARE?

”Vi utför alla typer av skönhetsoperationer. Vi tar också bort rynkor och gör ansiktsbehand-lingar, t.ex. med kemisk peeling. Vi använder pulslaser och fruktsyror”. Så kan det stå i en annons för en plastikkirurgiklinik. Skönhetsoperationer kan innebära allting från ansiktslyftningar till penisförstoringar. Enligt företrädare för plastikkirurgi kan nya lasertekniker göra att vi ser 10-20 år yngre ut. 50 000 kronor kan kalaset kosta, som sägs göra underverk med åldrande eller oönskade ansikten. Förbättringen kommer inte vara för all framtid. Snart behövs en ny operation. Men, för maximalt resultat måste den som gjort en ansiktslyftning också motionera och äta nyttigt precis som alla andra, för endast så går det faktiskt att få ett längre liv.

 

VISSTE DU...

Att nu kan man även operera sitt underliv för att ge det ett vackrare utseende och bli mer attraktivt. Plastikkirurgen förändrar storleken på kvinnors blygdläppar med laser. En behandling kostar åtskilliga tusenlappar. Denna typ av plastikkirurgi kallas intimkirurgi. Det är dock mycket vanligare att korrigera brösten.

DISKUTERA

1. Vad är orsaken till att kvinnor bantar och gör ansiktslyftningar?

2. Varför vill många män ha större muskler, trots att de inte har någon nytta av dem?

3. Varför ser det västerländska skönhetsidealet ut så som framgår av artikeln?

4. Vad tycker du är en vacker kvinna/man?

5. Ta reda på vad det fanns för skönhetsideal förr i tiden. Hur skiljer sig dessa från våra dagars skönhetsideal?

6. Har berättelsen om Narcissus någonting att säga oss i dag?

7a. Vad skulle kunna vara orsak till ätstörningar?
b. Vad har vetenskapen för teorier om orsaken till ätstörning?

8. Ge exempel på symptom på ätstörning.

9. Vad skulle du göra om du upptäckte att din vän hade symptom på ätstörning?