Aktuellt - nyheter
På denna sidar visar vi länkar till olika tidningsartiklar med anknytning till religion och livsåskådning.
ÖVERGREPP PÅ BARN
Mellan åren 1945 och1985 förgrep sig ca 800 präster, munkar och andra män inom kyrkan på barn i Nederländerna. Över 2000 personer har vittnat om detta. Det rör sig om tiotusentals barn som har varit utsatta för övergrepp.
De katolska prästerna lever i celibat. Kanske skulle en del av brotten inte ägt rum ifall celibattvånget inte hade funnits?
Skandaler om övergrepp på barn har under de senaste åren även rapporterats från USA och Belgien.
Australiska Mary MacKillop (1842-1909 ) kanoniserades (helgonförklarades) 2010. Helgonet kom ursprungligen från Irland. Hon är den första australiern att helgonförklaras. Hon ville hjälpa fattiga barn så att de skulle få gå i skola. Hon slog också larm om sexövergrepp inom kyrkan.
Många australier, ca 8000 av Australiens 5 milj. katoliker, hade rest till Vatikanenen för att vara med om händelsen.
24 september 2011 Anti-pedofiltester i katolska kyrkan
Den belgiska katolska kyrkan har beslutat att alla unga män vid landets prästseminarier måste genomgå särskilda psykologtester som kan avslöja pedofila tendenser.
23 juli 2011 Våldtäkterna ingen vågar prata om
9 maj 2011 Småflickor blir saudiska sexslavar
Flickor på mellan fem och tolv år säljs till rika män i Saudiarabien och hålls som sexslavar, enligt dokument som Wikileaks publicerat och som norska tidningarna Aftenposten och Bergens Tidende fått tillgång till.
1 maj 2011 Johannes Paulus II saligförklarad
Hundratusentals människor - en av de största folksamlingarna Vatikanen sett på år och dag - var på plats under söndagen i området runt Petersplatsen för att delta i saligförklaringen av den tidigare påven Johannes Paulus II.
11 april 2011 Snabbt tillslag efter lag mot niqab
Böteshot. Frankrike blev i går det första land i Europa som antog ett förbud mot niqab och burka på allmän plats. Den som vägrar att visa ansiktet riskerar böter.
8 april 2011 Kvinnomisshandel är inget projekt
Gå vid första slaget, säger vi käckt. Som om det vore så enkelt.....
30 mars Häxjakten hade en fornnordisk förhistoria
MEDELTID. Kyrkans fördömande av häxeri samverkade med en djupt rotad folklig skräck för häxor, vilket ledde fram till 1600-talets masshysteri och avrättningar. Det visar Harvardprofessorn Stephen A Mitchell i sin nya bok.
11 mars 2011 Islamförhör väcker heta känslor i USA
...Extra säkerhetsåtgärder sattes in när kongressrepublikanen Peter King inledde förhör om radikalisering bland amerikanska muslimer. Initiativet har kritiserats hårt men King själv står fast vid att detta hot måste tas på allvar.
11 mars 2011 Dalai lama drar sig tillbaka
Dalai lama drar sig tillbaka som ledare för Tibets exilregering. Han säger att tiden har kommit för att han ska ersättas av en fritt vald ledare.
18 jan 2011 Ålderdomlig juridik ger herravälde
Familjelagstiftning enligt sharia bygger på en juridik med få förändringar sedan sin tillkomst. I en ny bok av Kecia Ali studeras framväxten av de sharialagar som reglerar frågor kring äktenskap och kvinnans ställning.
15 jan 2011 Korstågstidens förenklade bild av den andre
FIENDEBILDER. När de första korsfararna kom till det heliga landet var deras kunskaper om den muslimska kulturen i stort sett obefintliga. Ingen av sidorna visade någon vilja att lära känna motståndaren, vilket tydliggörs i en ny avhandling.
14 jan 2011 Arvsmassan utmanar vår självbild
GENOM. Kanske kommer vi redan om tio år rutinmässigt att studera nyföddas arvsanlag. Men vad gör vi med svaren? Den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank diskuterar i en personlig bok forskningens möjligheter och konsekvenser.
30 dec 2010: Ta extremismen för vad den är
Religiöst motiverade våldsaktioner kan inte avfärdas som akter av förvirring, manipulation och psykologi. Politisk och religiös extremism äger en farlig attraktionskraft – demokratin, yttrandefriheten och det pluralistiska samhället tjänar på att vi inte blundar för dessa orsakssammanhang, skriver Kaj Schueler.
24 dec 2010 Nyckeln till julen hos Johnny Cash
Genom åren har det byggts upp en ansenlig cd-hög med julmusik här hemma. Under julen kan man oblygt få spela allt från osannolikt vackra tolkningar av sakrala hymner av klassiska mästare med vokalister som Cecilia Bartoli, Leontyne Price och Kiri Te Kanawa, till Dolly Partons, Ella Fitzgeralds och Alice Babs versioner av Rudolf med röda mulen.
24 dec 2010 Låt det bli kvinnornas jul i år
JULFRID Kvinnor runt om i världen står utan rättigheter, som vore det en självklarhet. Men vi kan inte slå oss till ro med att kvinnor utnyttjas och misshandlas. Därför riktar vi denna jul sökarljuset mot kvinnorna, skriver biskop Eva Brunne och ärkebiskop Anders Wejryd.
8 dec 2010 Påven: Kondomer är OK i vissa fall
I det utdrag ur boken som idag har publicerats i Vatikanens dagstidning säger påven att kyrkan kan acceptera användningen av kondomer i vissa bestämda fall, exempelvis för att hindra spridningen av hiv. Påvens ställningstagande innebär en tydlig ändring gentemot kyrkoledningens hittillsvarande uppfattning.
3 dec 2010 Ett bakslag för muslimska tjejer
Till slut kom Diskrimineringsombudsmannens beslut i niqab-frågan. DO anser att det är diskriminerande att inte tillåta elever att bära niqab i skolan.
Beslutet är ett bakslag för de muslimska tjejer och kvinnor som varje dag slåss för rätten att vägra bära slöja.
21 nov 2010 Utomgalaktisk planet upptäckt
För första gången har forskare upptäckt en planet från en annan galax än vår egen. Planeten, som har en massa i samma storleksklass som Jupiter, tros ha slukats av Vintergatan för mellan sex och nio miljarder år sedan.
21 nov 2010 Njut en stund på toa idag
Godmorgon och ursäkta en indiskret fråga. Har du varit på toaletten än? Om inte, när du väl sitter där, kosta på dig att njuta lite av vardagslyxen det innebär att kunna koppla av på en ren vattenklosett, kanske med en tidning som denna i händerna. Känn in stunden. Och begrunda att många skulle göra vad som helst för att vara i ditt ställe.
13 nov 2010 Rustning för livets stora resa
I helgen inleds muslimernas heliga pilgrimsfärd hajj i saudiarabiska Mecka. Två miljoner muslimer från hela världen väntas, varav uppemot 160 000 från Pakistan. SvD träffade Fakker och Farhana Bugolaz när de förberedde sig inför resan.
13 nov 2010 Höjd säkerhet inför hajj i Mecka
Hundratusentals pilgrimer har redan tagit sig till Mecka. Runt 2,5 miljoner väntas vara på plats när den muslimska pilgrimsfärden hajj invigs på söndag.
20 okt 2010 Positivt tänkande har ersatt bönen
DET FINNS HOPP. Miljardindustrin med självhjälpsråd grundade på positivt tänkande lämpar över ansvaret på den enskilde och gör människor rädda att uttrycka tvivel. Men det finns också en växande kritik som lyckoentreprenörerna inte lyckats tänka bort.
18 okt 2010 Så blev vanliga rumäner en del av förtrycket.
1989 hade det rumänska kommunistpartiet fyra miljoner medlemmar. Jeana Jarlsbo, själv uppväxt under Nicolae Ceauşescus diktatur, reflekterar över de vanliga människornas lydnad inför makten.
18 okt 2010 Religionerna är inga virus
När Skolverket tidigare i år lade fram sin kursplan för religionskunskap gick debattvågorna höga. Skälet till arbetet med förnyelsen av kursplanen var att man uppmärksammat elevernas sjunkande kunskapsnivå vad gäller religion. Förslaget som kom hade sin utgångspunkt i tankar om mångkulturalism, inspirerade av postmoderna teorier om samhället, och slutsatsen man dragit var att kristendomens särställning inte skulle betonas som tidigare.
13 okt 2010 Här får kvinnor välja mellan slöja och paintball
10 oktober 2010 Kristendomen ska prioriteras i skolan
Kristendomen ska även i fortsättningen ha en särställning i grundskolans religionsundervisning. Det blev ett av den nytillträdda regeringens första beslut. Därmed kör utbildningsminister Jan Björklund över Skolverket.
4 okt 2010 Provrörsbefruktning. Nobelpriset i medicin
"Befruktning av provrörsägg kommer att leda till barnamord, sa kritikerna. I dag har över en miljon människor Robert Edwards att tacka för att de har blivit födda.
2 okt 2010 Moskéstriden i Indien ännu oavgjord. En domstol slår fast att platsen där Babri-moskén i indiska Ayodhya stod fram till 1992 ska delas mellan muslimer och hinduer. Men den bittra striden är långtifrån avgjord – båda parter tänker överklaga domen.
1 okt 2010 Islam är inte den monolit många vill se. Extremister har missuppfattat islam säger Kayi Haji Mustafa, en av ledarna för 40 miljoner muslimer i Indonesien.
15 sept 2010. Påven splittrar Storbritannien
8 sept. 2010 Turisterna som besöker Sixtinska kapellet i Vatikanstaten andas, svettas och ger ifrån sig mjäll och damm. Detta fastnar i väggar och tak och gör att byggnadens sevärdheter hotas. Ca 25 000 personer besöker Sixtinska kapellet varje dag.
8 sept 2010 Danska soldater i Afghanistan. 36 danska soldater har dödats.
12 aug 2010 Ramadan världen över
3 juli 2010 Omskärelse av pojkar i Sydafrika dödar dem. Under 2008-2009 dog 1444 pojkar då smutsiga redskap hade använts. Omskärelsen är en del i utbildningen i att bli man.